Besök Empire State Buildings observationsdäck

Empire State Building är nog den mest kända skyskrapan och kontorsbyggnaden i New York. Byggnaden ligger i korsningen 5th Avenue och 34th West Street mitt på Manhattan ca 10 minuters gångväg sydöst från Madison Square Garden och 15 minuter från Times Square.

År 1929 – 449 meter
449 m sträcker sig byggnaden upp i skyn (utan mast 381 m) och när den byggdes 1929 var det den högsta byggnaden i världen fram till 1970 då World Trade Center byggdes. Efter 11 september 2001 blev byggnaden New Yorks högsta igen, men efter att One World Trade Center blev klart 2012 ligger den på en betryggande andra plats.

Biljett till Empire State Buildings observationsdäck

New York City Explorer Pass

Biljett och VIP express till Empire State Building

Pris från: 410 kr
Resenärers betyg:
Varaktighet: Giltig 1 år
Världens mest kända observationsdäck är ofta mycket populärt, välj därför till VIP Express och gå före i kön. Biljetter är smidigast att köpa innan ankomst för att slippa stå i kö på plats. Den bästa och mest populära tiden att åka upp är vid solnedgången. Köp biljetter här.

Multipass inklusive Empire State Building

New York CityPass

New York CityPass

Pris från: 1320 kr
Resenärers betyg:
Varaktighet: 9 dagar
Info: Har du ett New York City-pass kan du besöka Empire State Building två gånger samma dag. Detta passet kan du även använda för en mängd turistattraktioner i New York såsom Metropolitan Museum of Art och färjeturen för att se Frihetsgudinnan.
Mer info och biljetter.

New York City Explorer Pass

New York City Explorer Pass

Pris från: 640 kr
Resenärers betyg:
Varaktighet: 30 dagar, 3 till 10 attraktioner
Info: Med New York City Explorer är Empire State Building en av valmöjligheterna tillsammans med 50 andra populära attraktioner. Gör din egen resplan och välj ut de platser som du själv vill besöka och uppleva i New York till ett fördelaktigt pris.
Mer info och biljetter.

När ska du besöka Empire State Building?

Empire State Building har öppet alla dagar på året mellan kl. 08:30 till 02:00 på natten. Var dock uppmärksam det finns undantag för dessa tider. Det är lite upp till dig när du ska besöka byggnaden men se till så att det är bra utsikt den dagen iaf. Det finns tre köer till att komma upp till Empire State Building: säkerhetskön (för alla), biljettkön och hisskön. Du kan såklart gå dit till byggnaden utan att ha biljett men det är ofta sannolikt att det är kö, och då tjänar du verkligen tid på att ha en biljett utskriven.

VIP biljett

Vill du minimera kötiden ytterligare? Då rekommenderar vi att du uppgraderar biljetten ovan för speciell VIP-behandling. Den här biljetten är speciellt bra vid högtider och egentligen alla helgdagar. Även tiden mellan Thanksgiving och till nyårshelgen har du stor nytta av den. Mellan kl.11.00 – 14.00 samt en timme före och efter solnedgången hjälper det dig också. Det säljs ett begränsat antal biljetter, så normal väntetid är under 5 minuter. Biljetten kan lösas in inom ett år från det datum du valde ursprungligen, så du kan planera besöket efter vädret! Denna biljetten är bra om du är i New York över en weekend, då det kan vara långa köer upp till observatoriet.

Det finns även ett observationsdäck på 102:e våningen, vill du upp dit måste du köpa den här biljetten på plats på våning 2 och det kostar 20 dollar utöver din vanliga biljett.

Vad ser du där uppe?

Vill du få en förbluffande 360-graders utsikt över staden på den 86:e våningen? Här ser du Central Park, Hudson River, Brooklyn Bridge, Times Square, Frihetsgudinnan, Ellis Island och mycket mer. Det finns en bra app Observatory Experience som ger dig all information om vad du ser. Du kan såklart också använda dom mäktiga kikarna för att få en närmare titt.

På våning 2 finns Visitor Center som är till för besökare som ska köpa eller hämta ut biljetter. Här hämtar du även ut din digitala reseguide. Vi rekommenderar såklart att du har bokat och skrivit ut biljett innan.

Det finns även matställen i lobbyn såsom Starbucks och den mexikanska matkedjan Chipotle men även andra restauranger i byggnaden. Souveniraffären “The Empire State Building Official Store” är värt att gå in i om du vill köpa med dig något hem. Här finns allt du kan tänka dig såsom tavlor, prints, muggar och affären har öppet när byggnaden är öppen.

Empire State Building Video Tour

Fakta Empire State Building

Hela huset byggdes på ett år och 45 dagar och det är väldigt fort om man jämför med andra skyskrapor idag. Byggnaden fick sitt namn efter smeknamnet för staten New York som är “The Empire State”. När byggnaden stod klar 1931 blev den inte så uppmärksammad och på grund av den stora depressionen stod flera av kontoren tomma. Tornet började också kallas för Empty State Building. Efter hand började dock byggnaden vinna respekt och idag är det en viktig symbol för New York och ett av dess mest attraktiva turistmål.

Vad finns mer i byggnaden

Såklart är utsikten det stora dragplåstret men även lobbyn när du kommer in i byggnaden är mäktig. Lobbyn är faktiskt en av de få interiörer i New York att utses ett historiskt landmärke och 2009 började man en 18 månader återställande av dess ursprungliga 1930-design. Det kan jämföras med att det bara tog 13 månader att bygga hela byggnaden! Höjdpunkterna i lobbyn är underbara Art Deco-inspirerande tak- och väggmålningar. På väggen ovanför receptionen i Fifth Avenue-lobbyn hittar du också en av de mest kända bilderna i New York: Empire State Building i ljus som strålar ut från masten.

Filmer

Byggnaden har figurerat i många filmer under årens lopp. Den mest kända scenen utspelar sig i slutet av den romantiska klassikern “Sömnlös i Seattle” med Meg Ryan och Tom Hanks. En annan känd film är såklart King Kong från 1933 där jätteapan klättrar upp på toppen av byggnaden. Annars har du säkert skymtat förbi byggnaden i serier som “Gossip Girl” och “Americas Next Top Model” eller i filmer som “Elf” och “Independence Day”.